Her er alt du får tilbud om hos SNR Kristiansund
Det blir mange flere og mer omfattende tilbud hos Sykehuset Nordmøre og Romsdal avdeling Kristiansund enn først planlagt.
Her er noen viktige fakta i så henseende:
• Mens det i forprosjektet i 2017 var lagt opp til tre dagsplasser innen infusjonsbehandling og kjemoterapi, endte det opp med sju.
• Det ble tre operasjonstuer, fremfor to. Det ble ti overvåkingsplasser, mot sju planlagte.
• Det ble seks radiologi-instrumenter fremfor to, hvorav en kun finnes i Kristiansund og ikke hos det nye sykehuset på Hjelset.
• Det ble 34 poliklinikkrom, mot planlagte 17 stykker.
• Og det ble 48 behandlingskontor på psykiatrisk poliklinikk, mot null i planen fra 2017.
– Oppdraget vårt har vært å bygge et nytt felles akuttsykehus og ha et godt poliklinisk og daglig tilbud her i Kristiansund, sier prosjektleder Ketil Landevag Gaupset for Sykehuset Nordmøre og Romsdal (SNR).
– Det har vi hatt med oss hele tiden, og da er det veldig viktig å si at sykehuset på Hjelset er dimensjonert utenfor den aktiviteten som skal være her i Kristiansund, sa han på et foredrag for et foredrag for medlemmene i Kristiansund og Nordmøre Næringsforening (KNN) på julelunsjen onsdag 18. desember 2024.
– Når vi snakker om SNR Kristiansund, så er det altså spesialisthelsetjeneste-tilbudet som fortsatt skal være i Kristiansund. Det som Helse Møre og Romsdal har ansvar for, som er en del av innholdet i DMS'et. I går var det en stor dag for SNR Kristiansund. Da ble et optimalisert forprosjekt godkjent i styret vårt i helseforetaket. (Tirsdag 17.12.24. red. anm.)
– Det som var lagt frem for styret, det bygger på det forprosjektet fra 2017. Men det som har skjedd etter 2017, det er at Helse Møre og Romsdal har plusset på med funksjonene som skal være i Kristiansund. Og det har skjedd i tre store bolker. Det skjedde en stor påplussning i 2020, i 2023 og sommeren 2024.
Noe unikt for Kristiansund
Når det gjelder radiologi, altså det tilbudet innenfor røntgen som det sies på folkemunnet, som blir i Kristiansund, hevder Landevag Gaupset at «dette er på akkurat samme nivå som på Hjelset».
– Vi har to MR-er på Hjeltset, det blir to MR-er her i Kristiansund. Vi får CT her, vi får tradisjonelle røntgen, vi får ultralyd, og så får vi også det som kalles DXA, eller beintetthetsmåling. En maskin for det. Det har vi ikke på Hjeltset. Så når pasienter i Romsdalen skal få tatt beintetthetsmålinger, så må de hit til Kristiansund. Vi har investert enorme summer på den radiologiske avdelingen her i Kristiansund, som er virkelig top-notch.
Gudruns grundige gjennomgang
Gudrun Johannessen Karlsen har vært prosjektleder for DMS Kristiansund i nærmere tre år. Hun har 20 års erfaring som sykepleier i foretaket, og har jobbet i sju av de årene for i hovedsak ortopedisk avdeling på sykehuset i Kristiansund.
– Denne plansjen er et forsøk etter to og et halvt år på å prøve å forklare DMS-prosjektet på i løpet av en heistur, så det landet på denne presentasjonen! Det som står nå på plansjen her, det er det som er vedtatt og som har vært vedtatt i de ulike fasene.
Johannessen Karlsen forklarte i sin presentasjon at det som kom til sist, i 2024, er en psykiatrisk poliklinikk.
– Den har vært litt inn og ut av SNR-prosjektet, men det har hele tiden vært klart at vi skal ha medisinsk poliklinikk. Så skal vi ha kirurgisk og ortopedisk poliklinikk. Vi skal ha gynekologisk poliklinikk, nevrologisk poliklinikk, urologisk poliklinikk. Vi har øye-screening og det skal være øre-nese-hals-poliklinikk. Hud-poliklinikken skal være her, sa prosjektlederen og leste videre opp alt fra plansjen.
Hun har også visjoner og vyer for fremtiden. En av dem er digital sårbehandling, hvor de har fått innovasjonsmidler fra Helse Midt-Norge, til å kjøre et prosjekt i samarbeid med SNR Kristiansund, Tingvoll, Averøy og Kristiansund.
– De skal vi, enkelt fortalt, utstyre hjemmetjenesten med et stemmestyrt hodekamera, der man kan gjøre sårbehandling i et felles digitalt møterom, sammen med kirurgisk poliklinikk i Kristiansund. For pasienter med kroniske sår, eller skrøpelige eldre er et begrep som blir mye brukt.
Her kan man spare enorme kostnader, herunder ambulanse, lang reisevei, medfølgere som må ta jobbfri og annet, for en behandling som tar ca. 20 minutter.
En annen visjon er bruk av droner.
– Med dronefrakt kan vi flytte varer, prøve, utstyr med videre, mellom kommunene og DMS, og mellom DMS og Hjelset, sier prosjektlederen.