De skal skape et nytt sted for ungdommen
Kristiansund kommune, Møre bispedømme og Kirkens Bymisjon slår seg sammen for å bekjempe utenforskap blant ungdom. Med kaffe, prat og fokus på livsmestring er målet at «Kristiansund Ung» skal bli en oase for alle unge – uansett bakgrunn.
Prosjektet «Kristiansund Ung» har ambisjoner om å redusere utenforskap og ensomhet blant unge i kommunen.
På et pressemøte i Kristiansund rådhus onsdag 22. januar, ble den nyansatte prosjektlederen Håvard Langseth Nilsen (32) presentert. Med bred erfaring fra arbeid med ungdom er Nilsen klar for utfordringen.
– Vi er i startfasen, men vi ønsker at ungdommene selv skal være med på å forme tilbudet, sa han.
Et felles løft for unge i Kristiansund
Eva Bråland Sætre, leder for samfunn og utvikling i Kirkens Bymisjon region Midt, understreket betydningen av samarbeid mellom de tre aktørene:
– Kirkens Bymisjon, Kristiansund Kommune og Møre Bispedømme har gått sammen som likeverdige partnere for å møte felles utfordringer. Ungdom i Kristiansund forteller om utenforskap og vi ser et stort behov for lavterskeltilbud. Vi vil skape en møteplass der de føler seg sett og inkludert, sa hun.
Sindre Stabell Kulø fortalte at prosjektet ble initiert etter en bispevisitas der behovet for Kirkens Bymisjon i Kristiansund ble diskutert. Etter en omfattende og god prosess ble samarbeidet forankret med et enstemmig bystyrevedtak i juni 2024.
En sårbar målgruppe
Mattis Himo, Kristiansund kommunes representant i styringsgruppen, påpekte at kommunen har store demografiske utfordringer med en aldrende befolkning og økende utenforskap blant unge.
– Dette prosjektet er en del av vårt arbeid for å skape meningsfulle fellesskap for ungdom.
– Gjennom samskaping får vi samlet ressurser og kunnskap som ingen av oss kunne klart så godt alene på egen hånd, sa han.
Sindre Stabell Kulø fra Møre bispedømme trakk frem kirkens rolle som en sentral aktør i lokalsamfunnet:
– Kirken er den største grasrotorganisasjonen i kommunen. Å bidra til dette prosjektet er naturlig for oss, spesielt fordi det kan være en modell for fremtidige velferdsløsninger.
Lavterskel og medvirkning
Et sentralt element i prosjektet er å inkludere ungdommenes stemmer i utviklingen av møteplassen. Nilsen fremhevet at dette ikke skal være en arena der noen få ungdommer definerer tilbudet:
– Dette skal være for alle, uavhengig av bakgrunn. Vi ønsker å rekruttere bredt, fra skoler, idrettsorganisasjoner og andre ungdomsmiljøer. Målet er å gi ungdom en lavterskel inngang til fellesskap – om det så bare er å komme innom for en kaffe og en prat, sa han.
Møteplassen skal også sette søkelys på livsmestring og støtte til unge som sliter med psykiske utfordringer.
– Det handler om å lære seg å krabbe før man går. Mange unge opplever press i hverdagen, og vi ønsker å tilby en trygg start der de kan bygge selvtillit og ferdigheter, la Nilsen til.
Hva nå – hva blir veien videre?
Prosjektgruppen, ledet av Nilsen, vil i de kommende månedene jobbe med å finne lokaler og få på plass en plan for ungdomsmedvirkning. Det er ønskelig at prosjektet skal være i gang før sommeren 2025.
– Vi skal skynde oss langsomt for å sikre kvalitet, men vi har god driv og ambisjoner om å starte tilbudet så snart som mulig, sa Kulø.
Med et tett samarbeid mellom de tre store samfunnsaktørene og et engasjement fra lokalsamfunnet, håper «Kristiansund Ung» å bli en modell for fremtidige samarbeidsprosjekter både lokalt og nasjonalt.
– Dette er historisk for Kristiansund, og vi ser frem til fortsettelsen, avsluttet Sætre.
Nordmørsposten følger prosjektet videre.