Arkivfoto:Thorry Aakenes er driftsenhetsleder for Nordmøre og Romsdal politidistrikt og politistasjonssjef ved Kristiansund politistasjonsdistrikt.

Det går mot permanent bevæpning av politiet i Norge

Poltisjefen er forberedt på permanent bevæpning etter Ap-vedtaket i helgen. – Vi har allerede lang erfaring med bevæpning, og vi har innarbeidede rutiner.

Publisert Sist oppdatert

Etter at Arbeiderpartiet vedtok å gå inn for generell bevæpning av politiet på sitt landsmøte i helga, er det nå politisk flertall på Stortinget for å gjøre dette permanent. For politiet på Nordmøre er ikke dette noen overraskelse.

Lang modningsprosess

Thorry Aakenes, politistasjonssjef i Kristiansund, sier han har fulgt debatten om bevæpning gjennom hele sin politikarriere.

– Dette har vært diskutert i hele min tid i politiet, med varierende styrke. Selv internt har det vært ulike syn, sier Aakenes. – Etter hvert har diskusjonen blitt mer og mer aktuell, særlig fordi vi har vært midlertidig bevæpnet i lange perioder.

Han mener vedtaket fra Arbeiderpartiet er resultatet av en naturlig modningsprosess.

– Politikerne har brukt tid til å vurdere fordeler og ulemper. At Arbeiderpartiet nå har landet på generell bevæpning, overrasker meg ikke.

Aakenes er tydelig på sitt eget ståsted:

– Jeg har vært tilhenger av generell bevæpning i mange år, fordi jeg mener det er nødvendig med tanke på hva som kreves av oss i akutte situasjoner.

Lite synlige endringer lokalt

Når Nordmørsposten spør hvordan dette vil påvirke politiarbeidet i Kristiansund og på Nordmøre, er svaret klart:

– Det kommer ikke til å endre så mye. Vi har allerede lang erfaring med bevæpning, og vi har innarbeidede rutiner. Våpenet bæres diskret i et hylster på hofta, og er knapt synlig, sier Aakenes.

Han viser til høytidsmarkeringer som 17. mai, hvor politiet har vært bevepnet i flere år uten negative tilbakemeldinger fra publikum.

– I år som tidligere år vil politiet være bevæpnet på 17. mai, men på en måte som ikke virker påtrengende eller dramatisk.

Arkivfoto: 17. mai i Kristiansund.

Sivilt preg beholdes

Et viktig punkt i Arbeiderpartiets vedtak er at politiet fortsatt skal ha et sivilt preg. Aakenes understreker at dette er fullt mulig å opprettholde.

– Vi har hatt permanent bevæpning i perioder uten at publikum har merket det. Det er forskjell på hvordan politiet fremstår i Norge og for eksempel i utlandet, hvor man ofte ser betjenter med maskinpistoler i gata. Det vil vi ikke se her.

Han sier at publikum til og med har gitt uttrykk for at det kan virke rart at norsk politi fremstår mer ubevæpnet enn i naboland.

– Når folk drar til utlandet, reagerer de ikke på at politiet er tungt bevæpnet. Men hjemme i Norge blir det plutselig veldig følsomt. Det viser bare at vi har en annen kultur – og det ønsker vi å bevare.

Tilliten til politiet står sterkt

Noen av motstanderne av generell bevæpning har hevdet at det kan svekke tilliten til politiet. Det er Aakenes ikke enig i.

– Vi har gått bevepnet i lange perioder tidligere uten at tilliten har falt. Tvert imot mener jeg at tilliten kan svekkes dersom vi ikke er i stand til å reagere raskt i alvorlige situasjoner. Da fremstår vi som lite kapable, sier han.

Aakenes mener det er viktigere for folk at politiet kan løse oppdrag effektivt enn om de er bevæpnet eller ikke.

– Evne til å respondere på alvorlige hendelser bygger tillit, ikke om vi bærer våpen eller ikke.

Arkivfoto:Thorry Aakenes er driftsenhetsleder for Nordmøre og Romsdal politidistrikt og politistasjonssjef ved Kristiansund politistasjonsdistrikt.

Unntak er mulig

Vedtaket åpner for at politimestre kan gjøre unntak fra bevæpning i visse sammenhenger – for eksempel skolebesøk eller kontakt med barn og unge.

Aakenes sier at dette allerede er vurdert og ivaretatt i dagens praksis.

– Vi har rutiner for det. Det finnes situasjoner der det ikke er naturlig å bære våpen, og da gjør vi tilpasninger. Det handler om å bruke skjønn, noe vi har god erfaring med.

Lite dramatikk i Kristiansund

Med det politiske flertallet på plass, er det nå opp til regjeringen å utforme nødvendige lov- og forskriftsendringer. Aakenes forventer at dette skjer relativt raskt, men understreker at det ikke innebærer noen dramatisk endring i hverdagen for politiet lokalt.

– Vi kommer til å gjøre det som vedtas. Vi har allerede rutiner, erfaring og beredskap på plass. Dette handler mer om å formalisere det som i praksis allerede er en realitet.

Tjenestefeil har ført til læring

På spørsmål om tidligere hendelser der politiet har håndtert våpen feil, viser Aakenes til forbedrede rutiner.

– Det har vært enkelte episoder, og de har vi lært av. Vi har etablert klare regler for når og hvordan våpen skal bæres og sikres. Erfaringene har ført til bedre praksis.

Han presiserer at det ikke har vært alvorlige hendelser lokalt som følge av bevæpning, og at bevisstheten rundt våpenbruk er høy blant tjenestepersonene.

Venter på behandling i Stortinget

Aakenes har foreløpig ikke mottatt noen signaler om når saken skal behandles i Stortinget.

– Men med Høyre og Arbeiderpartiet på samme linje, er det jo et klart flertall. Da regner jeg med at det blir en realitet innen rimelig tid, sier han.

Powered by Labrador CMS