
Dette vil forandre alt for regionen
Kan gi døgnåpen tilgang mellom viktige kommuner på Nordmøre. Det betyr enklere pendling, sterkere næringsliv og bedre kulturtilbud.
Planene om en ny fastlandsforbindelse mellom Kristiansund og Aure ble torsdag 27. mars presentert i formannskapssalen i Kristiansund. Målet er å knytte Nordmøre tettere sammen – og på sikt etablere en fergefri vei nordover mot Trondheim. Flere ordførere uttrykte sterk støtte til prosjektet, som de mener kan få stor betydning for både innbyggere og næringsliv i hele regionen.
– Vil bety kjempemye for Kristiansund
Ordfører Kjell Neergaard (Ap) i Kristiansund understreker at en fastlandsforbindelse vil styrke byens rolle som regionsenter.
– Jeg tenker på veiforbindelsene. Det kommer til å bety kjempemye. Det vil jo bli den foretrukne veien for oss nordover til Trondheim, med fergefri forbindelse. Men ikke minst kommer vi tett på naboene våre. Både Aure, Smøla, Hitra og Frøya. Det betyr mye for kommunen og for næringslivet – og det betyr mye for flyplassen vår. Når vi kan slutte å måtte ta ferger, blir det en døgnåpen by, sier Neergaard.
Han peker også på de kulturelle mulighetene som vil åpne seg.
– En døgnåpen forbindelse gjør det mulig for Smøla og Aure sine innbyggere å delta på kulturelle arrangementer. På samme måte blir det jo også slik at vi kan besøke dem oftere. Det blir mye lettere å komme seg rundt på Nordmøre, og samarbeidet er utrolig viktig for mange ting, sier Neergaard.

Bompenger på nivå med dagens ferge
På spørsmål om realismen i prosjektet, er Kristiansund-ordføreren optimistisk. Han mener løsningen ligger i en kombinasjon av fergeavløsningsmidler og bompenger.
– På et eller annet tidspunkt tror jeg dette blir realisert. Vi er litt avhengige av at det blir 40 års nedbetalingstid på bompengelånet. Dette vet jeg at det jobbes med sentralt. Hvis vi får dette til, så blir dette et selvfinansieringsprosjekt som blir dekket inn av fergeavløsningsmidler og moderate bompenger som er omtrent på samme nivå som fergebilletten i dag. Det må være målene våre i startfasen.
Han viser til tidligere prosjekter i regionen som eksempler på vellykket finansiering.
– Vi har Krifast, Atlanterhavsveien, Atlanterhavstunnelen og Imarsundet, som alle sammen er nedbetalte bompengeprosjekter som ble nedbetalt mye raskere enn vi trodde i utgangspunktet, fordi trafikken blir mye større enn vi beregnet når vi først realiserer prosjektene, sier Neergaard.
Viktig for næringsliv og studenter
Også Henning Torset (H), ordfører i Aure, støtter prosjektet og peker på flere samfunnsgevinster.
– Det er veldig viktig at vi får gjennomført prosjekt som dette. Dette knytter kommunene på Nordmøre tettere sammen. Det er viktig for næringslivet og viktig for arbeidsmarkedsregionen. Det er også viktig for studentmiljøet og mulighetene for å studere og bo her i regionen. Vi skal også sørge for at Kvernberget lufthavn fortsatt vokser inn i fremtiden og sørge for vekst i Havneselskapet. Det er derfor viktig at kommunene våre knytter seg mye tettere sammen. Fergene hindrer å gjøre dette effektivt i dag, sier Torset.
Han trekker særlig fram hvordan det kan forbedre hverdagen for pendlere og turnusarbeidere.
– Jeg tenker først og fremst på de som jobber i ulike miljøer, blant annet turnusordninger som gjør at de kan bo og pendle til jobben sin uten å være bekymret for når fergen går eller i verste fall blir innstilt. Aure og Smøla er avskåret for kulturtilbud på kveld og helg. Vi må velge hotell som er fordyrende for oss, siden vi ikke rekker siste ferge. Jeg ser bare positivt på det, og det er viktig at vi får gjennomført det, sier han.

Smøla-ordføreren: – Arbeidsmarkedsregionen blir større
Svein Roksvåg (SP), ordfører i Smøla, støtter sine ordførerkolleger og fremhever prosjektets betydning for arbeidsmarkedet.
– For Smøla betyr dette at arbeidsmarkedsregionen plutselig blir mye større med en fast veiforbindelse til Kristiansundog fergefri forbindelse til Trondheim. Det er også positivt at ordførerne representerer forskjellige parti, slik at saken kan løftes opp til regjeringsnivå uansett hvem som sitter i regjering etter valget, sier Roksvåg.
Et samlet løft for Nordmøre
Ordførerne Neergaard, Torset og Roksvåg er enige om at prosjektet representerer mer enn bare en vei. Det er et strategisk grep for å styrke hele Nordmøre som region, med Kristiansund som naturlig tyngdepunkt.
De viser til at infrastrukturen i regionen allerede har vist seg å være samfunnsøkonomisk lønnsom, og mener dette prosjektet vil forsterke positive utviklingstrekk og legge til rette for tettere samarbeid, styrket kulturutveksling og økt mobilitet.
Neste steg i prosessen blir å sikre nasjonal støtte og nødvendige rammebetingelser, inkludert finansiering og gjennomføringsplan.