
Sikrer lokal eierskap og samfunnsutvikling
Stiftelsen sikrer at midlene brukes lokalt for å styrke næringsliv og kultur. På Nordmøre skaper de en samfunnsverdi på 16 milliarder kroner.
Stortingsrepresentant Ola Elvestuen (V) ble fredag 4. april orientert om Sparebankstiftelsen Nordvest og Surnadal Sparebanks rolle som eiere i SpareBank 1 Nordmøre og deres bidrag til samfunnsutvikling på Nordmøre.
Sparebanktradisjonen sikrer lokal eierskap og samfunnsutvikling
Odd Einar Folland, representant for stiftelsen, understreker at formålet er å ivareta sparebanktradisjonen gjennom langsiktig eierskap i banken og forsvarlig forvaltning av kapitalen.
– Vi sikrer at midlene som er opparbeidet gjennom nesten 190 år fra Christiansunds Sparebank til SpareBank1 Nordvest, forblir i regionen. Overskuddet går til allmennyttige formål, sier Folland.
Siden opprettelsen har stiftelsene til sammen utdelt 4 milliarder kroner til frivillige organisasjoner, noe som ifølge Folland skaper en samfunnsverdi på 16 milliarder.
Styrker regionens søyler
Stiftelsene fokuserer på tre sentrale aktører for Nordmøre:
- Campus Kristiansund, som konkurrerer med større byer om studenter til studier som marin logistikk, petroleumslogistikk og bærekraftig logistikk.
- Normoria, som arbeider med regional utvikling.
- Kristiansund Ballklubb, KBK, som bidrar til idrett og folkehelse.
I tillegg støttes bevaring av historie, blant annet gjennom restaurering av Velhus og museumsbygg, samt bygging av ny geitbåt på Husasnotra.
– Vi setter historien inn i en strategisk sammenheng. Alle frivillighetssentralene i fylket får grunnfinansiering fra oss, sier Folland.

Kristiansund som regionssenter
Folland legger vekt på at stiftelsene aktivt jobber for å styrke Kristiansunds posisjon som regionssenter.
– Vi ønsker en levende by med gode tilbud, som igjen bidrar til trivsel og vekst.
Sparebankstiftelsen Nordvest eier 30 % av SpareBank 1 Nordmøre, mens Sparebankstiftelsen Surnadal Sparebank eier 15 %. Begge sikrer at bankens overskudd reinvesteres lokalt.
Gavene fordeles primært til kommunene Aure, Averøy, Gjemnes, Heim, Hustadvika, Kristiansund, Smøla og Tingvoll. I 2023 var Kristiansund tredje største mottaker av midler.