
Ble bønnhørt av kommunen – får hjelpen de ba om
Etter lang tids kamp fra pårørende har Smøla kommune lyttet.
Etter pågang fra pårørende har Smøla kommune etablert et hukommelsesteam for å støtte hjemmeboende med demens og deres familier.
Initiativet ble presentert under et pårørendemøte i lokalet «Møteplassen» tirsdag 25. februar, der representanter fra helsevesenet deltok. Tiltaket har allerede blitt godt mottatt av de berørte.
Hukommelsesteamet vil bestå av personell fra omsorgstjenesten, sykehjemmet, fagavdelingen og hjemmetjenesten, samt lege og hjelpemiddelkoordinator. I tillegg vil en psykiatrisk sykepleier være tilgjengelig ved behov.
Møtt med lettelse blant pårørende
Mariann Nuncic, som har engasjert seg i saken, uttrykker stor lettelse over kommunens beslutning.
– Det betyr veldig mye for både Oddrun Sørøy og meg. Vi er utrolig glade for at dette tilbudet er opprettet. Ofte er partnerne til demente utslitte på grunn av sykdommen. Det er ingen som kommer og forteller dem hva slags hjelp som kan tilbys. Vi har savnet noen å henvende oss til. Med hukommelsesteamet blir dette helt annerledes, med en primærkontakt som vi kan forholde oss til. Det er ikke uten grunn at man kaller Alzheimer og demens for «de pårørendes sykdom», for den rammer også de nærmeste hardt, sier Nuncic.
Det var hos NP.no, 28. januar 2025, at duoen sto frem med sine ønsker overfor kommunen. Mariann Nuncic og Oddrun Sørøy har begge mødre med demens og vet dessverre alt om ensomheten og frustrasjonen som følger med. Etter et informativt møte for pårørende 27. januar i lokalet «Møteplassen» bestemte de seg for å ta saken i egne hender.
Nuncic understreker hvor viktig det er med en fast kontaktperson for de som lever med demens.
– Alle hjemmeboende med demens får nå en fast person å forholde seg til, noe som betyr veldig mye. Det gir dem økt trygghet. Det er behov for tillitsbygging, stabilitet og kontinuitet, sier hun.
Nuncic mener tilbudet også vil ha stor betydning for pårørende.
– Forhåpentligvis vil det gjøre hverdagen vår litt enklere. Noen pårørende kan ikke en gang dra på butikken fordi den demente blir engstelig eller ikke håndterer at partneren er ute en liten tur. De som ikke har noe nettverk rundt seg, har størst behov for dette. Man blir veldig bundet til hjemmet sitt og til sykdommen til partneren, sier hun.

Roser kommunen
Til tross for begrensede ressurser roser Nuncic kommunens innsats.
– Jeg vil skryte av den jobben kommunen gjør. Selv med mange oppgaver og lite penger får de til mye. Et tverrfaglig team er en mye bedre løsning enn det som var tidligere, sier hun.
Videre planlegger de pårørende å bidra til å styrke tilbudet ytterligere.
– Vi vil jobbe for å skaffe gode foredragsholdere som kan være nyttige for kommunens ansatte, og vi vil bidra til å støtte helsetilbudet i kommunen. Vi er gode på samarbeid på Smøla, sier hun.
Kommunens representanter har foreløpig ikke kommentert det nye hukommelsesteamet overfor np.no, men det forventes at de vil utdype dette i nær fremtid.