Tømmer i Sjøvågen Naturreservat

Svarer på hogstkontroversen i Sjøvågen naturreservat

Etter at skogen i Sjøvågen naturreservat ble snauhogd, har grunneier Øystein Gjernes reagert kraftig på inngrepet. Han hevder at han verken har blitt tilstrekkelig varslet eller fått komme med innspill. Statsforvalteren i Møre og Romsdal svarer nå på kritikken og forklarer bakgrunnen for hogsten.

Publisert Sist oppdatert

Saksbehandler Ola Betten hos Statsforvalteren i Møre og Romsdal bekrefter at hogsten ble gjennomført som en del av et restaureringsprosjekt.

Fremmede arter en trussel

– Fremmede arter er en av de største truslene mot naturmangfoldet. Norge har en nasjonal strategi for fjerning av fremmede treslag som sitkagran, lerk og bergfuru i naturreservat. Målet med denne strategien er å bevare og restaurere det biologiske mangfoldet ved å fjerne arter som truer naturlige økosystemer, sier Betten.

Ifølge han har Statsforvalteren søkt og fått midler fra Miljødirektoratet for gjennomføringen av slike prosjekter. Trønderskog AS fikk oppdraget etter en anbudskonkurranse.

Kun telefonisk kontakt

Øystein Gjernes har tidligere uttalt at han ikke var klar over omfanget av hogsten og at han ikke mottok noen skriftlig varsling. Statsforvalteren innrømmer at det kun ble foretatt telefonisk kontakt.

– Vi snakket med Øystein Gjernes, som vi kjenner fra tidligere, og han ble gjort kjent med at det ville bli gjennomført skjøtselstiltak på eiendommen hans. Vi ser i ettertid at vi burde ha sendt ut informasjon skriftlig for å unngå misforståelser, sier Betten.

Han understreker at Statsforvalteren har hjemmel til å gjennomføre hogst i naturreservat, men bekrefter at tiltak som berører privat eiendom så langt som mulig skal varsles på forhånd.

Undersøkelser av fuglelivet 

Gjernes har uttrykt bekymring for at hogsten kan ha påvirket havørnene som har holdt til i skogen. Statsforvalteren mener at tiltaket ikke har skadet fuglebestanden.

– Vi er veldig bevisste på havørnen i området og gjennomførte en grundig utredning i forkant. Det var et reir i området, men det hadde falt ned etter en storm. Vi er trygge på at ingen aktive ørnereir ble ødelagt under hogsten, sier Betten.

Folkemøte og videre dialog 

Statsforvalteren har invitert til et folkemøte på Smøla tirsdag 4. mars klokken 18:00 for å informere lokalsamfunnet om saken.

Gjernes opplyser til Nordmørsposten at han dessverre er bortreist på dette tidspunktet.

– Vi beklager dersom vi har snakket forbi hverandre i denne saken. Vi ønsker å besøke Gjernes for en befaring og en grundigere gjennomgang av prosessen, sier Betten til NP.no.

Powered by Labrador CMS