Til tross steile fronter – deilig er budsjettdebatten
«Den samme grå massen.» «Kunne strammet inn mer.» «Altfor stor sentraladministrasjon». Slik lød tilbakemeldingene fra henholdsvis Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet etter budsjettdebatten. Den ble, som forventet, preget av tydelige politiske skillelinjer.
Men da det siste kommunestyremøtet før jul ble avrundet sang også opposisjonslederne i Kristiansund bystyre «Deilig er jorden» sammen med de seks styringspartiene.
Høyre: – Vi ser ikke reelle grep for å få kontroll på økonomien
I etterkant av møtet fikk vi en samtale med Torbjørn K. Sagen, gruppeleder for Høyre. Han uttrykte sterk misnøye med posisjonens prioriteringer.
– Det mest drastiske er hvor mye som fortsatt legges på innbyggerne gjennom høye eiendomsskatter og kommunale avgifter, uten at vi ser reelle grep for å få kontroll på økonomien. Posisjonen prioriterer samhold i egne rekker fremfor å gjøre det som er riktig for Kristiansund, mener Sagen.
Sagen fremhevet flere forslag Høyre hadde på bordet:
– Vi ville stoppet ikke-kritiske investeringer og fokusert på ferdigstillelse av pågående tiltak. Dessuten foreslo vi å redusere eiendomsskatten med ti millioner kroner i 2025 uten å kutte i nødvendige tjenester. Vi ville også gjort Festiviteten om til en levende møteplass i samarbeid med Studentskipnaden, men posisjonen ville ikke støtte denne visjonen, sier Sagen til NP.no.
Til tross for forsøk på samarbeid, opplevde Høyre ingen gjennomslag.
– Det føles som vi får mer av den samme grå massen som har ligget over byen i mange år. Posisjonen valgte å kjøre sitt eget løp, med små justeringer og symbolpolitikk, fremfor å ta reelle grep for å styrke økonomien. Selv med et knapt flertall på 24 mot 20, ser vi at deres prioritering var å stå samlet – ikke å gjøre det som er riktig for byen, hevder Sagen overfor NP.no.
– Vi gir oss likevel ikke og fortsetter å kjempe for en ansvarlig og visjonær politikk, runder Sagen av i samtalen med vår avis.
Venstre: – Kritisk til pengebruken på ikke-lovpålagte oppgaver
Venstres gruppeleder Tore Larsen tok under selve møtet ordet med ros til ordfører Kjell Neergaard (Ap) for for en god prosess, og ønsket alle en god jul og et godt nytt år.
– Prosessen rundt budsjettet har vært grei, og jeg vil takke på vegne av opposisjonen for gode møter. Ordfører Kjell Nergaard har vært som en borgermester vi alle har blitt glad i, sa Larsen fra talerstolen.
Likevel var han overrasket over at partiene SV og Rødt stemte mot et forslag om å se på politikernes honorarer.
– Det mest kritiske ved årets budsjett er pengebruken på oppgaver som ikke er lovpålagte. Her kunne vi strammet inn mye mer. Dessuten ønsket vi å slippe utbyggingen av Steinbruddet på Frei (Bolgneset. Red. anm.), men fikk ikke gehør for dette, sier Tore Larsen til NP.no.
Frp: – For mange biler og for høy eiendomsskatt
Robert Nordvik, gruppeleder for Fremskrittspartiet (FrP), var som ventet tydelig på partiets prioriteringer.
– Det viktigste for oss er å redusere eiendomsskatten. Den er altfor høy og legger et unødvendig press på innbyggerne, sier Nordvik til NP.no.
Han kritiserte også kommunens ressursbruk.
– Sentraladministrasjonen er altfor stor, og IT-kostnader på 50 millioner kroner er svært høye. I tillegg har teknisk etat en bilpark på 50 biler, som koster kommunen 30 millioner kroner. Dette er langt over det en kommune som Kristiansund burde bruke, sa Nordvik.
Ordføreren: – Optimisme for fremtiden
Ordfører Kjell Nergaard (Ap) takket kommunestyret og administrasjonen for en ryddig prosess.
– Selv med politisk uenighet har vi hatt et veldig godt samarbeid. Jeg er optimistisk for kommunens fremtid, med prosjekter som Campus og Normoria som vil gi positive ringvirkninger, sa Nergaard.
Selve møtet ble avrundet på tradisjonelt vis med «Deilig er jorden», som en påminnelse om demokratiets styrke – selv i utfordrende tider.
Kommunedirektøren: – Lite handlingsrom
Nordmørsposten slo også en prat med kommunedirektør Arne Ingebrigtsen etter møtet. Han beskrev utfordringene ved å drifte kommunen med dette budsjettet.
– Budsjettet gir lite handlingsrom i den kortsiktige driften. Det skal lite til før dette handlingsrommet er oppbrukt hvis noe uforutsett skjer, sa han.
Ingebrigtsen pekte på to store utfordringer for kommuneøkonomien: eldrebølgen og en voksende «yngrebølge» av ungdom med psykiske helseutfordringer.
– Tiltak for ungdom er lovbestemt, og vi må levere så langt det er mulig med de ressursene vi har. Jeg ser dessverre lite vilje blant sentrale politikere til å bedre kommuneøkonomien, avsluttet han, og ønsket Nordmørsposten sin journalist god jul.
Les mer om hva posisjonen fremhever i budsjettet her.